7 september 2018

MET LOTGENOTEN PRATEN

Als een geliefde sterft, lijkt de wereld voor je stil te staan. De wereld draait door, maar voor jou is er een volledige breuk met het verleden. In de eerste dagen na een overlijden is er zoveel te regelen en alles draait om je lieve dode. Je krijgt voortdurend aanloop, post en aandacht. En dan, als alles voorbij is, begrafenis of crematie geweest is, het leven weer zijn gewone gang zou moeten gaan, dan wordt het stil rondom je. Maar in je innerlijk barst een storm van gevoelens los: groot verdriet, ongeloof om wat je overkomen is, kwaadheid dat dit jou overkomen is, angst voor de toekomst zonder je geliefde. Van de vele mensen die je verzekerden dat ze vlug langs zouden komen, blijven er maar enkelen over. Je merkt dat er mensen zijn die het contact met je vermijden omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. En dan zijn er de vele goed bedoelde adviezen; je moet zo snel mogelijk verhuizen, spullen opruimen, je moet onder de mensen komen…Je moet zoveel en je hoofd staat er niet naar.
Soms zijn er mensen in je omgeving die alleen maar luisteren, je laten uithuilen, een arm om je heen leggen. Wie zelf geen groot verlies heeft meegemaakt, kan zich niet voorstellen hoe dat voelt, ook al wordt dat gemakkelijk gezegd.
In Kerkrade bestaat de mogelijkheid om in het najaar samen met lotgenoten over dit ingrijpende verlies te praten en het te delen. Het kan gaan om het verlies van je man of vrouw, maar ook een kind, een ouder, een vriend of vriendin. Respect voor eenieders persoonlijke beleving, luisteren zonder raad te geven, emoties mogen tonen staan voorop. We praten rond een aantal zelfgekozen thema’s,van afscheid nemen tot de reacties van de omgeving, van opruimen van kleding tot zorgen voor jezelf en alle thema’s waaraan behoefte bestaat.
Eén van de deelnemers aan de groep formuleerde het zo: ‘Men kon vrij en onbevangen praten. De gesprekken waren intens, gevoelig en concreet en ieder kon op zijn eigen manier, soms met een traan en een lach, zijn verlies onder woorden brengen. Zo besefte je dat jij niet de enige bent die moeite heeft met verlies en rouw. Daardoor werd de pijn wat verzacht en kon je de situatie iets makkelijker aanvaarden.” Mensen kunnen helend zijn voor elkaar en soms blijven groepen elkaar nog lang na de bijeenkomsten opzoeken.
Op maandag 5 november, net na Allerheiligen, zal om 14.00 uur de kennisbijeenkomst plaatsvinden in het gebouw van de Paters Sacramentijnen (velen zeggen nog “de witte zusters), Hoofdstraat 20. Er volgen dan 8 bijeenkomsten van 2 uur. Opgave is mogelijk via telefoonnummer 06-21928331 of via de mail [email protected] Vrijblijvend naar de eerste kennismakingsbijeenkomst komen is ook mogelijk. Wie meer wil lezen over rouw raad ik het boekje: Vingerafdruk van verlies, van Manu Keirse aan. Op de website www.ruimtevoorverdriet.nl, is ook veel informatie te vinden.

Marie-Rose Van de Wall en Marianne Debets